středa 4. července 2018

Besední dům víří hudbou

Zdroj: https://www.konzervatorbrno.eu/
Ráda bych se s vámi podělila o zážitek z orchestrálního absolventského koncertu, který se uskutečnil 12. 4. 2018. Tento koncert pořádala Konzervatoř Brno v prostorách Besedního domu. Absolventy toho večera byli klavíristé Kateřina Blažková, Hoang Anh Pham (neboli Honza) a hornistka Hana Sapáková. 

Tito absolventi měli tu výsadu si zahrát s orchestrem, a to díky svému vítězství v „soutěži o orchestr“. Každoročně tuto možnost získá průměrně 6 žáků, kteří se rozdělí do dvou koncertních událostí. Další 3 žáci mají možnost vyhrát spolupráci s komorním orchestrem školy. Zbylí absolventi své výkony předvádějí za spolupráce klavírního doprovodu na půdě školy, či případně v Konvetu Milosrdných bratří. 


Mé postavení vůči tomuto koncertu nebylo čistě posluchačské. První skladbu jsem hrála v orchestru s lesním rohem, na pozici druhé horny. Pak teprve jsem si mohla užít zbytek koncertu poslechem v ústraní na balkoně. 

Fotky absolventů z dětství
Po nástupu orchestru a úvodních tónech ladění následovat proslov ředitele konzervatoře MgA. Pavla Maňáska, který přivítal všechny posluchače, představil v krátkosti hlavní účinkující, nastínil jejich plány po ukončení konzervatoře a připomněl vypnutí mobilních telefonů, aby koncert mohl nerušeně proběhnout.

Jako první na podium nastoupila Kateřina Blažková se skladbou Alexandra Nikolajeviče Skrajabina: Koncert pro klavír a orchestr fis moll, op. 20 (Allegro; Andante; Allegro moderato) pocházející z roku 1896, kterou nastudovala pod vedením Mgr. Renaty Bialasové. Výběr skladby byl pro ni velmi niterným rozhodnutím. Skladba samotná je psána spíše komorním způsobem, orchestr se často neuplatní v silných pasážích. Jako další sólové nástroje se hojně ukazuje první klarinet a první horna, která rozvíjí rozhovor s klavírem. Za to zvonivě vynikne klavírní linka. Tato mladá klavíristka si všechny získala svou přesvědčivou vyšperkovanou hrou a byla odměněna velkým potleskem.

Hana Sapáková
Druhým číslem večera byla Hana Sapáková, která vystoupila se skladbou Richarda Strausse: Koncert pro lesní roh a orchestr No. 2 Es dur (Allegro; Andante con moto; Rondo. Allegro molto). Nastudování probíhalo pod dohledem Mgr. Milana Mrazíka. Tento koncert je známý svou náročností, ale je také asi nejoblíbenějším z 20. století. Skýtá velké možnosti uplatnění interpretační barevnosti, spletité rytmy a prolínající se motivy. Tato absolventka je mimořádně talentovaná hráčka a koncert tohoto formátu bravurně zvládla. Nemůže zůstat nepovšimnut ale ani part orchestrálních lesních rohů, kdy například ve 3. větě hrají úvodní náročnou fanfáru spolu se sólistkou. Hana Sapáková má za sebou již mnoho úspěchů. Například vystoupila sólově s Filharmonií Brno, je držitelkou 1. místa, titulu laureáta a absolutního vítěze oboru v Mezinárodní interpretační soutěži Pro Bohemia Ostrava 2014, vyhrála konkurz do Orchestrální Akademie České filharmonie a v letošním roce zabojovala v soutěži Pražského jara, kde postoupila do 2. kola. Její kulatý příjemný tón uchvátil kdejakého neznalce tohoto královského nástroje.

Následovala pauza, která posloužila k dlouhým gratulacím. Řady gratulantů byly bez konce. Sloužila také rozpravám o čerstvém prožitku. Mezi posluchači byli především členové rodin absolventů, profesoři, spolužáci a kamarádi. Sál byl plný. Vzduchové podmínky se v průběhu koncertu zhoršovaly.

Vrcholem koncertu se stal Hoang Anh Pham. Výběr skladby padl na Sergeje Rachmaninova: Koncert pro klavír a orchestr č. 2 c moll, op. 18 (Moderato; Adagio sostenuto; Allegro Scherzando)z roku 1901, kterým se skladatel velmi proslavil. Dokonce existují originální nahrávky interpretace tohoto koncertu samotného autora. Pedagogické vedení a nastudování skladby delegovala Mgr. Inna Aslamas. Absolvent rovněž vyhrál mnoho ocenění, například Mezinárodní Schubertovu soutěž pro klavírní dua. Jeho cílem je stát se koncertním klavíristou, a pokud by se to mělo někomu povést tak právě jemu. Je nesmírně talentovaný a jeho projev je velmi osobitý a věrný. Až chronicky známé melodie se neotřele rozléhali po sále a zaujímali svou dokonalou technikou. Každá nota byla prožitá. Hoang Anh Pham tím dal vyniknout koncertu jak zvukově tak i vizuálně.
Mgr. Stanislav Kummer

Neopomenutelným článkem celého koncertního dění byl dirigent Mgr. Stanislav Kummer. Tento člověk je poměrně malý, sympatický pán, s širokými rameny, dlaněmi jak lopatami, ale měkkými gesty. Díky jeho snaze, angažovanosti a především trpělivosti byl koncert proveden v takové kvalitě a příjemné atmosféře.

Koncert bych celkově hodnotila jako velmi povedený. Výkony absolventů i orchestru byly na vysoké úrovni a posluchači po právu odcházeli spokojeni a plni dojmů.




Záznam z koncertu:


Žádné komentáře:

Okomentovat