sobota 13. října 2018

Země zaslíbená mnoha národům

Zběžně v knihovně prolítávám očima regál s názvem: "Literatura faktu". Většina titulů se věnuje holokautu, dětem které přežili, fotograf který přežil atd. Zaujímá mě kniha, která svým názvem i vzhledem kontrastuje. Bílo-modrá obálka, hodně stran, beru ji. Kniha nese název Země zaslíbená a napsal ji Ari Šavit. 

"Jeho série obrazů, minireportáží a rozhovorů nás provází dějinami země: od počátku sionistického hnutí přes třicátá léta, vývoj atomové pumy a války v letech 1967–1973 až do dnešní doby, kdy část mládeže tráví večery v klubech, zatímco jiná slouží na ohrožovaných hranicích. Výjevy skládající kořeny současné pulzující situace nanáší Šavit až křiklavými barvami a volí je tak, aby co nejostřeji kontrastovaly. Podobně chování skutečných postav líčí s citlivostí a přesvědčivostí, ale neumenšuje tragédie, k nimž logika jejich jednání nezřídka vedla. A tato dvojlomnost je leitmotivem knihy." Zdroj

Čekalo mě čtení plné emocí, dojetí, pocitu sounáležitosti a podpory. Je to barvitý příběh vzniku Izraele a jeho snahy o přežití. Vyprávění se stále točí kolem vztahu Židé vs. Arabové, jakožto původní obyvatelstvo území, kde Izrael vznikl. Pro pochopení situace nejsou používané jednostranné argumenty a nejsou vynášeny závěry. Velmi oceňuji snahu o objektivnost. Tato kniha nabízí zajímavého a více méně uceleného průvodce pro vnik do květnaté problematiky židovského státu. 

Tato kniha mě silně zasáhla a moc ji doporučuji k přečtení.
Ari Šavit; Zdroj: zde


Žádné komentáře:

Okomentovat